Running a Marathon

ZKA loop Haarlem 2012, een trauma minder!

ZKA loop Haarlem

Luister tijdens het lezen van dit artikel naar Clawfinger!

btb     

ZKA Loop Haarlem

Vorige edities van de ZKA loop Haarlem door de duinen bij Haarlem verliepen voor mij door de erg hoge temperaturen niet echt geweldig. Zo liep ik in 2009 de ZKA voor het eerst bij + 25 gr Celcius een eindtijd van 1.55 uur. Al na 10 kilometer begaven de benen het en was het afwisselend rennen en wandelen. Dit vond ik vreselijk en ik besloot direct om in 2010 niet deel te nemen.

Rennen moet leuk zijn en natuurlijk is het niet altijd nodig een toptijd te lopen maar het reslutaat moet wel zo zijn dat je er mee thuis kunt komen als het ware.

ZKA loop Haarlem
Route kaart

Het parcours van de ZKA loop is afwisselend met behoorlijke hoogteverschillen en valt volgens mij onder de catagorie “zwaar”. Ik heb door de jaren heen aardig wat mensen gesproken over dit loopje, maar ik heb nooit iemand horen zeggen dat dit een fluitje van een cent is (voor zover een halve marathon op dusdanige wijze geclassificeerd mag worden).

Vorig jaar was het trauma van 2009 ver genoeg achter mij en besloot ik wederom mee te doen. Net als in 2009 was het vreselijk warm in de duinen en dit keer begaven de benen het na 16 kilometer. Als je het positief wilt benaderen had ik dus progressie gemaakt in twee jaar, maar zo voelde dat natuurlijk niet.

Weer een eindtijd van 1.55 uur waarmee de ZKA voor mij officieel de zwaarst gelopen halve marathon werd die in mijn slechtste tijd tot nu toe werd gelopen.

Dit jaar heb ik besloten om de ZKA run totaal anders aan te pakken. Voorgaande jaren wilde ik altijd voor een PR gaan, terwijl dit loopje echt heel zwaar is. Geleerd van het verleden besloot ik dit jaar niet op tempo te lopen, maar op hartslag.

Het zou mooi zijn als ik de tijd van vorig jaar zou kunnen verbeteren en daarmee was mijn goal gezet. Met het lopen op hartslag deed ik al ervaring op bij de Halve Marathon in Leiden dit jaar en dat werkte prima, ik liep ruim onder de 1.50 uur en daar was ik dan ook erg content mee.

Zondag 30 september was het dan zo ver, geen extreme hitte dit keer maar een heerlijke 15 graden, half bewolkt en een stevig briesje. Ideale omstandigheden om goed te presteren.

ZKA Loop Haarlem
ZKA Loop Haarlem

Deze editie verliep heel anders dan verwacht, blijkbaar had ik per ongeluk ingeschreven voor de wedstrijd run want ik kreeg startnummer 75 en kon in het wedstrijdvak starten achter de snelle afrikanen. Dit was wel een grappige ervaring, niet bij te houden die heren natuurlijk.

Om 13.30 gingen we van start en vanaf het begin liep ik erg lekker. Bij kraantje lek de duinen in en toen werd het spannend, zou het dit keer beter gaan vroeg ik me af. Mijn hardslag lag tot nu toe op 88 procent van mijn max en ik liep heerlijk en hield me braaf aan het strijdplan.

Achter het cicuit van Zandvoort was het dit jaar niet bloedheet en er stond een heerlijk briesje dat ook nog in de rug blies en je daarmee als het ware door de duinen duwde.

Aangekomen op de zeeweg kreeg ik er echt vertrouwen in dat het goed ging komen dit jaar en dat ik niet weer stuk zou gaan. Ik vond zelfs nog de energie om er een schepje bovenop te doen en tot mijn verbazing kwam ik uiteindelijk binnen op de grote markt in 1.47 uur.

ZKA Loop Haarlem
Finish foto

Dit was niet alleen ruim acht minuten sneller dan vorige jaren, maar ook nog eens een Persoonlijk Record voor mij op de halve marathon.

Natuurlijk was ik heel blij met het resultaat dat ik echt niet had verwacht, eindelijk een goede ZKA run gelopen en een trauma minder! Volgend jaar doe ik zeker weer mee want dit loopje zal ik niet snel vergeten. Hieronder nog mijn Garmin Statistiek. Klik op het plaatje om de race met de Garmin Player te bekijken!

ZKA loop Haarlem

Wat nu volgt is het herstel en daarna ga ik me voorbereiden om samen met Micky de halve marathon van Amsterdam te lopen op 21 oktober!

 

 

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...