wandelen in de Negev woestijn bij Yeruham
Backpacking,  Holland,  Israel

Wandelen in de Negev woestijn bij Yeruham

Tijdens de kerst en oud en nieuw van 2018 wilden we eens wat anders, dus besloten we een rondreis in Israel te maken. Op onze reis kwamen we in de Negev woestijn terecht om te gaan wandelen bij Mishor Yamin, we verbleven in Yeruham in de White Hill guesthouse 

Luister tijdens het lezen naar Evanescence, en klik hier om naar haar website te gaan.

hell     
white hill guesthouse
White Hill Guesthouse

Samen plannen maken:

We vertelden onze gastheer Avihai van onze plannen om in de Ramon krater te gaan wandelen die ten zuiden van Yeruham in de Negev woestijn ligt. Avihai vond ons plan helemaal niet goed. Waarom zou je 30 kilometer rijden als er hier vlakbij een nog veel mooiere wandeling te maken is?

Daar hadden we niet veel tegenin te brengen natuurlijk. Inderdaad, waarom een wandeling uit het boekje maken als een local ons een beter alternatief kon bieden?

Avihai vertelde ons dat we een schitterende wandeling konden maken die van start zou gaan vanaf Mishor Yamin campground in de Negev woestijn. Hier zouden we onze auto parkeren en omdat de wandeling één richting op was zou Avihai ons op het eindpunt ophalen en terugbrengen naar de auto. Een geweldig aanbod. Het ophalen koste wel 80 sheckel, maar dat was geen probleem.

We hadden Vincent (van Texel) ontmoet in dit Guesthouse, die wilde graag met ons mee gaan wandelen. Dat leek ons heel gezellig en dus besloten we met z’n drieën de mooie wandeling die Avihai voorstelde te gaan maken.

De Negev woestijn in de regio Yeruham is echt prachtig om in te wandelen, vooral in de winter als het niet heel warm is. In december / Januari +/- 22 graden Celcius

wandelen in de Negev woestijn bij Yeruham
De Negev woestijn bij Yeruham

Met Google rijden door de Negev Woestijn:

Omdat we niet bekend waren in de regio Yeruham, besloten we Mishor Yamin campground te googelen met Google Maps om er zodoende zonder veel problemen naar toe te kunnen rijden. Rijden door de Negev woestijn is nu eenmaal niet onze alledaagse bezigheid.

Route door de Negev woestijn bij Yeruham
Route door de Negev woestijn bij Yeruham

Zo gezegd zo gedaan.. De volgende ochtend reden we netjes achter onze mobiele telefoon aan die vastbesloten was om ons naar onze bestemming te brengen. Zo zouden we snel kunnen gaan wandelen in de Negev woestijn bij Yeruham.

Dat Mishor Yamin net zo ver weg bleek te zijn als de Ramon Krater kon ons niet van ons voornemen afbrengen om de mooiste wandeling tot dan toe in de Negev woestijn te gaan maken.

Avihai had ons verteld dat de campground slechts een kwartiertje rijden was van ons Guesthouse, dit bleek toch echt een stuk langer te gaan duren. Tijdens deze vakantie kwamen we er al eerder achter dat Israëliers niet zo precies met de tijd omgaan, dus echt verbazend was dit niet.

Na een half uur rijden nog geen campground weten te vinden, ook de kattige stem van Google bleek in de war.. Ga rechts riep het.. waar geen weg te bekennen was. In Israel verwacht je toch betere navigatie?!

Kwartiertje verder gereden en Google hielp ons weer even.. Over 500 meter.. sla rechts af! .. riep de Google stem uiteindelijk toen we op de autoweg 25 reden.. Zouden we het dan eindelijk gaan vinden?

Gate in de Negev woestijn bij Yeruham
Gate in de Negev woestijn bij Yeruham

Gevangen genomen in de Negev woestijn:

Helaas.. de weg liep dood bij een groot geel hek waarmee de straat was afgesloten.. Toen we dichterbij kwamen ging het hek open en konden we een stukje verder rijden.. We kwamen op een parkeerplaats waar behoorlijk wat militairen rond liepen met automatische wapens, en toen ging het hek dicht, oeps!

In onze naïviteit dachten we nog even dat we aan de vriendelijke militairen de weg zouden kunnen vragen, maar helaas.. vanaf dit moment waren we gevangenen van het Israëlische leger. Er kwam een tot de tanden bewapende militair naar ons toe die zij: “You have entered a militairy facility”.

We moesten de auto met de neus naar de uitgang van het complex parkeren en in de auto blijven zitten. Op deze manier konden we niets zien van dat wat er achter ons gebeurde. We waren gevangenen van de militairen.

gevangen in de Negev woestijn bij Yeruham
gevangen in de Negev woestijn bij Yeruham

Op dit ogenblik zagen we de humor nog in van de situatie die zich natuurlijk zo zou oplossen, we waren tenslotte slechts verdwaalde toeristen.. De militairen dachten hier toch wat anders over dan wij, bleek al snel. We kregen om beurten een heleboel vragen van een strenge militair, terwijl 2 anderen ons met hun automatische wapens onder schot hielden.

De Militairen ondervragen ons zeer grondig:

“What are you doing in Israel? Where do you come from? What were you doing yesterday? And where were you the day before yesterday? We also want to know where you were three days ago?” en zo vroeg hij nog een poosje door. “Why are you entering this militairy facility? “Passports please” vroeg hij dringend!

Het was al snel duidelijk dat men niet blij was met ons bezoek, dat slechts een vergissing van Google was. “Ga hier rechts” riep Google navigatie toch?! Na alles te hebben uitgelegd en ons reisschema te hebben doorgenomen, dachten we snel weer te kunnen vertrekken… Helaas.. Er kwamen andere militairen die weer van vooraf aan de zelfde vragen aan ons begonnen te stellen..

Ik vroeg ze een beetje geïrriteerd wat het probleem nou eigenlijk was.. Natuurlijk raakten we geïrriteerd, je wordt niet iedere dag gevangen genomen in de Negev Desert, en dit ddurde nu al uren..

We stonden onze tijd te verdoen! “You are in a military facility” zei de militair.. Mijn antwoord was duidelijk ongeïnteresseerd.. Yeah.. so what’s the problem? “This is not a normal army camp you have entered” zei de militair.. “You don’t know where you are?” We hadden inderdaad geen idee.. Later bleek dat we de Negev Nuclear Research Center waren binnen gereden met Google. Wij dachten bij het zien van de koepel en de toren eigenlijk aan een grote Moskee.. ahum..

Militaire basis in de Negev woestijn bij Yeruham
Militaire basis in de Negev woestijn bij Yeruham

Sla hier rechts af:

Na wat inzoomen op onze telefoon werd het pijnlijk duidelijk dat dit zeker geen moskee was.. Met dank aan Google voor de geweldige route.

Negev woestijn Yeruham
Nuclear Research Center Negev woestijn bij Yeruham, Dimona

Gevangen op een Militaire basis in de Negev woestijn:

Dit zag er niet goed uit voor onze dag wandelen.. Hoe was dit nu mogelijk? Google stuurde ons zo in de armen van militairen op een geheime basis, en de militairen dachten blijkbaar dat we spionnen van de Arabieren of iets dergelijks waren.. Wat een situatie.. Daar stonden we dan.. Gevangen in de Negev Desert!

negev woestijn yeruham
Hier niet wandelen!

De militairen werkten duidelijk een lijstje af van zaken die gecontroleerd moesten worden als er verdwaalde toeristen op hun complex kwamen. Omdat het geen zin had om voor de vijfde keer dezelfde vragen te stellen werd er een snuffelhond bij gehaald.. Deze herdershond moest de auto gaan doorzoeken .. waarschijnlijk zocht de hond explosieven.. We moesten uit de auto en op een afstandje toekijken hoe de hond onze auto besnuffelde..

gevangen in de Negev Woestijn
Gevangen in de Negev Woestijn

Grondig speurwerk door een viervoeter:

De hond deed zijn werk grondig en sloeg niet aan en er werden gelukkig geen explosieven gevonden.. ppfff .. Het werd nu toch wel heel serieus, zo voelden we dat. Ondanks de toenemende stress bleven de militairen wel vriendelijk tegen ons, ze deden slechts hun werk zeiden ze.. Dit deden ze inderdaad erg grondig..

Zouden we nu eindelijk mogen vertrekken of zouden ze nog meer zaken op hun lijstje hebben staan?

Nog steeds was het niet genoeg, we mochten niet vertrekken. Er gingwWeer een uur voorbij. De warmte van de zon op het complex werd steeds heviger. Zelfs in de winter voelt de zon erg warm aan in de Negev woestijn.

Nu volgde het Kleding onderzoek:

Er stond ons nog één onderzoek te wachten en dat moesten we met met veel tegenzin ondergaan.. We werden om beurten meegenomen naar een cel in het complex.. Micky moest met een vrouwelijke militair mee, Vincent en ik met een mannelijke militair.

Gevangen in de Negev woestijn bij Yeruham
In de cel

Aangekomen in de cel moesten de alle kleren uit, behalve het ondergoed dat mocht aan blijven. Wat een geluk dat er geen inwendig onderzoek volgde. Onze kleren werden onderzocht op aanwezigheid van explosieven of bomgordels en daarna mochten ze gelukkig weer aan.

Nu waren we het helemaal zat, Micky hield het niet droog en ik werd ook steeds bozer. Vincent was stil en blijkbaar begrepen de militairen nog steeds niet dat we gewoon verdwaalde toeristen waren!

Na het strippen werden we terug naar de auto gebracht en toen was het genoeg. Ik werd boos en vertelde dat hun behandeling niet in verhouding stond met onze overtreding. (Google deed het toch niet?!)

Als ze gewoon het hek gesloten hadden gehouden, was het eenvoudigweg niet mogelijk geweest om hun complex te betreden. De militair zei dat er op de weg naar het complex borden stonden, waarop vermeld stond niet verder te rijden. Die stonden er helaas alleen in het Hebreeuws..

In Israël gebruiken ze een ander schrift en ze schrijven van rechts naar links, maar dat is helaas onbegrijpelijk voor ons.

Eindelijk werden we vrijgelaten:

Uiteindelijk kregen we na vier uur gevangenschap onze paspoorten terug en werden we vrijgelaten en daar waren we erg blij mee. Wat een absurde ervaring was dit nou weer?!

Gelukkig was er nog net genoeg tijd om alsnog de Ramon Krater te bezoeken en de begraafplaats van Ben Gurion. Dit keer navigeerden we gewoon met een papieren kaart want dat leek ons wel zo veilig.

Lees ook over onze wandeling langs de Malerweg in Oost Duitsland.

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...