Backpacking,  Short trips

Wandelen malerweg, Romantisch wandelen in de Sachsische Schweitz dag 1 tm 3

Wandelen Malerweg:

Luister tijdens het lezen naar Bryan Adams.

run     

* * * * * 2 votes

Wandelen in de oude DDR is niet direct de eerste bestemming waar je aan denkt als je een weekje vrij hebt. Wij zijn 5 dagen wezen wandelen in de Sachsische Schweitz en dat was geweldig.

klik op de foto’s om te vergroten!

Wandelen Malerweg
Slot Konigstein

De Malerweg is volgens “Frank Wandelt” uitgeroepen tot mooiste meerdaagse wandelroute in Duitsland, een goede reden om op pad te gaan om dat eens te controleren.

De Sachsische Schweitz ligt ten zuid oosten van Dresden en is binnen één dag met de auto goed te bereiken. Officieel duurt de wandeling 8 dagen, maar dat vonden wij wat lang en dus hielden we het op 5 dagen.

De rode draad in deze wandeling is ongetwijfeld het stroomgebied van de Elbe, regelmatig wandel je over bergen waarvandaan je de rivier kunt bewonderen. De bergen in dit gebied zijn bijzonder omdat ze veelal plat bovenop zijn. Zelf dacht ik voor tafelbergen naar Zuid Afrika te moeten, maar dat kan dus veel dichter bij huis ook.

De wandeling is in het verleden bedacht door de Duitse schilders uit de romantische periode, die met kwast en verf op pad gingen om het bijzondere landschap vast te leggen. Het beroemdste schilderij van de Malerweg route is ongetwijfeld gemaakt door Caspar David Friedrich die je hieronder kunt bewonderen.

Wandelen Malerweg
 

 

De wandeling begint in de stad Pirna en eindigt daar ook weer na 112 km.

De eerst etappe voert ons door bossen en door weilanden van het liebethal in Pirna naar Stad Wehlen aan de Elbe.

Onderweg passeren we een standbeeld van de componist Richard Wagner die hiervandaan blijkt te komen.

Wandelen Malerweg
Richard Wagner Standbeeld
Wandelen Malerweg
Industrieel erfgoed DDR

Persoonlijk vond ik het DDR verleden van dit gebied veel interessanter om te zien. Veel huizen zijn na 25 jaar prachtig gerestaureerd, maar de industrie is samen met de DDR ten onder gegaan. De resten van oude fabrieken zijn overal te zien en kom je ook tegen op deze route.

Samen genieten we van de mooie wandeling en Micky is onderweg erg attent door een rotsblok vast te houden zodat ik er onderdoor kan.

Wandelen Malerweg
Wandelen Malerweg

De mensen die in dit gebied wonen zijn zich erg bewust van het recente verleden en uiten dat soms door even wat richtlijnen te publiceren.

Wandelen Malerweg
Poezie door Gudrun Kafka

Na een middag wandelen komen we aan in Stad Wehlen en pas nu realiseren we ons dat deze stad in het voorjaar in het nieuws was i.v.m. de overstromingen.

Stad Wehlen
Stad Wehlen

Stad Wehlen ligt er rustig bij en de Elbe is slechts een klein riviertje. Toch kan dit stroompje veranderen in een enorme woeste alles verslindende rivier.

Luftbilder116_v-standardBig_zc-3ad1f7a1
Stad Wehlen dit voorjaar

Hieronder Stad Wehlen dit voorjaar.

stad Wehlen
Stad Wehlen onderwater dit voorjaar

Gelukkig treffen wij een redelijk hersteld stadje, hoewel nog niet alle gebouwen hersteld zijn.

Stad Wehlen
Centrum Stad Wehlen

De gebouwen op dit plein, dat al ruim 15 meter hoger ligt dan de rivier, hebben nog ruim 2 meter onder water gestaan. Dit is duidelijk te zien op onderstaande foto.

stad welen
Waterschade Stad Wehlen

Wij slapen hier in Villa Sophie dat een prima pension is voor een redelijke prijs. Dit pension ligt net wat hoger dan het centrum en dus kunnen we met een gerust gevoel gaan slapen.

Villa Sophie Stad Wehlen
Villa Sophie Stad Wehlen

Wat erg leuk is in dit gebied is dat de hotels en pensionnetjes werken op basis van vertrouwen en dat betekent in de praktijk dat je vaak achteraf betaalt of geld in een envelop achterlaat. Probeer dat maar eens in Amsterdam.

Dag 2 voert ons van Stad Wehlen naar het dorpje Hohnstein.

Per dag wandel je tussen de 13 en 17 km en dat is goed te doen. Wel dien je er rekening mee te houden dat er veel hoogte verschillen zijn. Deze wandeling is zeker geen “appeltje eitje”     te noemen.

Wij denken dat dit wel het hoogtepunt van de wandeling is als we genieten van het uitzicht over de Bastei en omgeving.

Wandelen Malerweg
Bastei Malerweg

 

Tot in de middeleeuwen hebben hier mensen op de rotsen gewoond.

Wandelen Malerweg
Bastei Malerweg

Veilig voor bandieten die nogal eens via de Elbe op plundertocht gingen.

Wandelen Malerweg
Bastei Malerweg

Hoogtevrees moet je niet hebben op deze route ondanks het feit dat de bergen niet echt veel hoger zijn dan 600 meter.

Bastei Malerweg
Bastei Malerweg Elbe uitzicht

Het dorpje Hohnstein is niet direct iets wat je de rest van je leven bij blijft, maar op iedere plaats die je aandoet zijn er voldoende slaapplaatsen en restaurantjes te vinden en dat is prettig na een dag wandelen over bergen en door dalen.

 

Bastei Malerweg
Wandelen Malerweg

De uitzichten zijn wel erg mooi, we sliepen hier in een echt DDR hotel en dat was een belevenis. Helaas mochten we van de eigenaar geen foto’s maken. Toch nog even snel een foto van een socialistische lamp maken.

DDR lamp
Socialistische lamp in hotel te vinden in Hohnstein

Er was behoorlijk wat verboden in dit hotel, wellicht om de toerist het DDR gevoel te geven?! Uiteindelijk was dit hotel helemaal niet verkeerd omdat de prijzen ook nog uit die tijd stamden. Dit gold ook voor het comfort,  maar dat was te verwachten.

We bezoeken het kasteel van Hohnstein.

Hohnstein Malerweg
Hohnstein

Komen uiteraard langs de martelkamer.

Hohnstein Malerrweg
Martelkamer Slot Hohnstein

Weer een etappe volbracht.

Dag 3 van Hohnstein naar Altendorf.

Op dag 3 wandel je door bossen en over bergen en kom je regelmatig prachtige uitzichtpunten tegen, maar met dag 2 in het achterhoofd is het toch moeilijk om dit te overtreffen. Hieronder de Gautchgrotte die je onderweg passeert.

Wandelen Malerweg
Gautchgrotte Malerweg

 

Malerweg
Wandelen Malerweg

Toch genieten we volop van deze mooie wandeling die eindigt in Altendorf in de middle of nowhere. Er is hier één hotel en dat is vol.

Ook hier is het DDR verleden duidelijk zichtbaar zoals je kunt zien.

Altendorf Malerweg
Wachttoren Altendorf

Gelukkig vinden we een guesthouse en huren een complete verdieping voor de prijs van een kleine kamer. De DDR is geweldig voor de reiziger met een klein budget. Ook hier gaat de overeenkomst op basis van vertrouwen, we laten een envelop met geld achter bij vertrek.

In Altendorf onderzochten we wat Neumannmuhle voor plaats is, dit om buiten slapen te voorkomen. De plaatsnaam klinkt ons niet direct bekend in de oren. We boeken zelfs voor de zekerheid telefonisch een slaapplaats omdat er alleen een berghut is.

Klik hier om verder te lezen..

* * * * * 2 votes

 

5 / 5 stars     

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...