sinterklaasfeest racisme
Holland

Sinterklaasfeest Racisme?

Sinterklaasfeest Racisme, is het Sinterklaasfeest racistisch? Dit is de vraag die ieder jaar weer terugkeert in deze tijd.

Het Sinterklaasfeest is een geweldig kinderfeest dat jaarlijks weer terugkeert naar Nederland en aanverwante landen als België, maar ook bijvoorbeeld Suriname en de Nederlandse Antillen. De vraag is telkens weer of het Sinterklaasfeest racisme uitbeeldt of niet. De vraag is volgens mij heel eenvoudig te beantwoorden met nee. Om deze flauwekul uit de wereld te helpen moeten we eenvoudig teruggaan naar het sprookje zoals het ooit begon.

sinterklaasfeest racisme

Quote (zie tekst op Wikipedia)

Verschillende legendes staan aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo is er de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gewekt, de legende van de drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, of de legende van het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding.

Unquote

Vanuit bovenstaande legende is het idee geboren dat de Sint kadootjes aan kinderen gaf op zijn verjaardag. De commercie heeft deze legende aangepast naar een waar kinderfeest om de verkoop van speelgoed te bevorderen.

Ook gebruiken ouders de Sint om kinderen beter te laten luisteren. “Gedraag je anders geeft de Sint je geen kadootje dit jaar!” “Op tijd naar bed anders ga je in de zak van zwarte piet mee naar Spanje.”

(lijkt mij wel wat in de koude tijd van het jaar)

Zoals bekend dient de Sint de kadootjes te bezorgen bij de brave kindertjes die avonden lang zitten te zingen bij de schoorsteen. Logischerwijs heeft de Sint zijn assistenten om alle pakjes te bezorgen. Wie de pakjes krijgt staat geschreven in het grote boek dat Sinterklaas beheert.

Sinterklaasfeest Racisme
sint en piet op dak

De overtuiging van de tegenstanders van dit kinderfeest is dat de assistenten van de Sint zwart zijn van huidskleur en daarom ondergeschikt zijn aan de Sint op zijn paard. Deze mensen zijn naar mijn mening juist de racisten onder ons. Ik snap niet hoe men op dit belachelijke idee gekomen is?

 

 

De waarheid is iets anders en dood eenvoudig volgens mij. Er is eigenlijk niets bekend over de huidskleur van de knechten van de Sint. De pieten zijn zwart omdat ze volgens de traditie door de schoorsteen klimmen om de kadootjes te bezorgen. Daar wordt je natuurlijk zwart van want de schoorsteen zit vol met roet.

Ze kunnen dus verschillende huidskleuren hebben waar je niets van ziet door het roet van de schoorsteen. Geweldig toch? Geen gezeur over huidskleur meer, want ze zijn allemaal zwart. Of moet ik zeggen “we zijn allemaal zwart”??

De Sint zelf wandelt met zijn witte paard over de daken en blijft schoon. Ieder heeft zo zijn eigen taak in dit kinderfeest. Wellicht voelt Sint zich soms zelfs eenzaam daar hij zich qua uiterlijk en vervoermiddel erg onderscheid van zijn medewerkers? Nee hoor Sint heeft het veel te druk met de coordinatie van juiste bezorging der pakjes!

Het Sinterklaasfeest Racisme of racistisch te noemen gaat mij daarom veel te ver. Ik vind dat het feest dan veel te serieus genomen wordt door de ouderen onder ons. Laat het gewoon een leuk kinderfeest blijven zoals het bedoelt is..

sinterklaasfeest racisme
Sinter Claes en de drie jongens, die hij tot leven zou hebben gebracht

 

Kinderen zijn puur van nature en niet bezig met racisme. Ze zien de zwarte pieten niet als minderwaardig. Ze zijn gewoon blij met de aandacht en snoepjes die ze krijgen.

De felgekleurde kleding en sieraden van de pieten trekt de aandacht van de kinderen. Net als de felle kleuren bij de tele-tubbies op televisie.

De ouderen die van dit uiterlijk een punt maken zijn naar mijn mening zelf nogal geobsedeerd door racisme. Ook denk ik niet dat het Sinterklaasfeest racisme in de hand werkt. Laten we gewoon genieten van dit mooie feest voor alle kleuren en soorten kinderen.

 

 

Micky is van mening dat dit feest best kan worden aangepast door de kwetsende elementen te verwijderen en één en ander aan te passen naar de maatstaven (normen en waarden) van deze tijd. Uiteraard kan ik mezelf daar helemaal bij aansluiten. Het Sinterklaasfeest heeft alleen kans om te overleven als er dynamisch mee wordt omgegaan.

Ik heb uiteraard respect voor de meningen van andere mensen. Commentaar altijd welkom, hieronder te schrijven..

Om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen omtrent het Sinterklaasfeest volg je natuurlijk het Sinterklaas journaal door hier te klikken.

 

4 / 5 stars     

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...