Holland,  Running a Marathon

Nederland 10e bij de Olympische Spelen 2012

Olympische spelen London 2012


De olympische spelen waren dit jaar prachtiger dan ooit te voren. Of mijn belangstelling voor dit evenement is groter geworden, omdat ik nu zelf veel met sport bezig ben. Iedere dag stond het nieuws bol van de sportberichten en wie de medailles allemaal in ontvangst nam. Wat ons opviel was dat America, China en Groot Brittanie wel erg veel medailles wonnen.

Natuurlijk is het geweldig voor een individuele sporter om een medaille te winnen waar hij of zij ook vandaan komt. Maar een landen klassement bijhouden puur op basis van gewonnen gouden medailles is natuurlijk onzin.

Het is heel logisch dat een land als China met 1.344.130.000 inwoners meer medailles wint dan bijvoorbeeld Jamaica met 2.709.300 inwoners. Hieronder de uitslagen door NOS.NL van het landen klassement (top 25) volgens de absurde geldende regels:

Olympische spelen
Top 25 Olympische spelen London 2012

Het zou natuurlijk veel logischer zijn als je het aantal gewonnen gouden medailles deelt op het aantal inwoners van dat land. Uiteindelijk zijn het mensen die de medailles winnen en dus is het logisch deze deelsom toe te passen.

Jamaica heeft per één miljoen inwoners 1,476 gouden mailles gewonnen en is daarmee met ruime voorsprong op de rest, winnaar van de OS 2012. Als China de prestatie van Jamaica wil evenaren dienen ze 1984 gouden medailles te winnen. Dit zet de prestatie van China als land in een totaal ander perspectief.

Van de individuele sporters blijft de prestatie uiteraard onveranderd. Hieronder de logische uitslag die Micky berekende in Excel op basis van de inwonersaantallen:

Olympische spelen
Klassement op basis van inwoners aantallen

Nederland zou dus eigenlijk op de 10e plaats moeten eindigen en niet op de 13e plaats.

Klik hier om Micky d’r volledige Excellijst te downloaden!

Zie hieronder de video met de ranking van Nederland volgens de NOS op basis van vierkante kilometers land.

Ook dit is echt een onzin redenering 🙂
[hana-flv-player
video=”https://www.janmicky.nl/uploads/video/rank.mp4″
description=””
player=”2″
width=”650″
height=”autow”
autoplay=”false”
autoload=”true”
loop=”true”
/]

Samenvatting Olympische spelen 2012 London
[hana-flv-player
video=”https://www.janmicky.nl/uploads/video/os.mp4″
description=””
player=”2″
width=”650″
height=”autow”
autoplay=”false”
autoload=”true”
loop=”true”
/]

Klik hier om de samenvatting van de Olympische Spelen te bekijken op de site van de NOS.

 

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...