Korea,  Running a Marathon

Hot Summer Marathon Seoul (Hoksugi)

Hot Summer Marathon Seoul, een opmerkelijke vertaling van een bijzonder bericht uit Korea

Lees het orginele Koreaanse bericht door hier te klikken.

Luister naar Psy tijdens het lezen.

psykor     

Als je aan marathon renners vraagt om het moeilijkste marathon parcours te noemen, zal het antwoord van 9 op de tien mensen luiden hoksugi  ‘The Hot Summer Marathon Seoul’.

Op een dag zegt mijn vrouw; Lieverd, ik heb me ingeschreven voor de hot summer marathon Seoul..’. waarop ik zeg, ‘waarom juist die marathon… er zijn er zo veel andere marathons…. Ik denk niet dat dit geschikt is voor jou…’ Zij zegt ; ik heb me al aangemeld..  ik zal nog harder trainen en jij kunt me ook helpen, niet dan… ‘ waarop ik niets meer durf te zeggen. Ik mompel alleen .. ‘ ja, maar…’. De tijd verstrekte en het was eindelijk de dag van de wedstrijd. Om 5 uur ’s morgens ging de wekker af en ik voel pijn over mijn hele lichaam, net of iemand mij met een knuppel geslagen heeft. De oorzaak is natuurlijk de London Olympics. Na een simpel ontbijt vertrek ik richting de publieke atletiek baan.

Vandaag zijn er in totaal 12 mensen van onze atletiek vereniging die meedoen aan de Hot Summer Marathon Seoul. We gaan gezamelijk in een busje naar het start punt. Gezien de reputatie van het parcours van de Hot Summer Marathon Seoul, is iedereen mentaal extra voorbereid. Voor mij is het ook niet anders.

Hot Summer Marathon Seoul
Warming up

Mijn doel vandaag is 3 : 29 : 59. Mijn tijd vorige keer op dit parcours was 3 : 48: 23.  Omdat ik deze keer ontzettend hard getraind heb in de  moordende hitte afgelopen zomer, denk ik wel dat ik mijn doel zal halen. We zijn gearriveerd voor de ingang van de Seoul Grand park dierentuin. Er zijn ruim 1300 renners vandaag die deelnemen aan Hot Summer Marathon Seoul. Iedereen is druk bezig met nummers in ontvangst nemen, of zich omkleden en anderen maken foto’s. Ik kom kennissen tegen en wisselen de laatste nieuwtjes met elkaar. Vandaag is ook de dag waarop mijn vrouw haar allereerste hele marathon gaat rennen. Gezien de uitdrukking op haar gezicht, is ze erg nerveus.

ik : lieverd, ben je zenuwachtig ? Zij: ja, natuurlijk… hm… misschien had ik me niet moeten aanmelden voor de Hot Summer Marathon Seoul.

Ik: Nee lieverd, dat moet je niet zeggen, je kunt het. Je moet gewoon zo rennen zoals je rent tijdens de training .. Zij: als het niet lukt om hem uit te lopen, dan zal ik gewoon stoppen onderweg en ga ik maar foto’s maken van jou.

Ik: We zien wel. We doen gewoon ons best. Ik zal het binnen drie dertig afmaken en dan kom ik terug en word ik jouw pacer. Hou vol tot ik terug ben”. De organisator helpt deelnemers met warminig up en het aftellen is begonnen. Tien, negen, acht,zeven,zes,vijf,vier,drie,twee, een en go ! ik roep succes naar mijn renmaatjes en schiet naar voren. De Hot Summer Marathon Seoul is begonnen!

Hot Summer Marathon Seoul
Start Hot Summer Marathon

Het is prachtig om te zien wanneer 1300 hardlopers met zijn allen tegelijk naar voren schieten tegelijk met het startschot.  De temperatuur van 30 graden is nog uit te houden maar de vochtige lucht maakt het zwaar om te rennen. Het parcours vandaag ; langs de buitspoorbaan van de olifanttrein dit 2 keer (4.8 km) ; binnen de dierntuin 1,8 keer ( 6.175 km), daarna de bergpassen van 6.244 km maal 5 keer (31.22km) hiermee is dit parcours een van de moeilijkste parcours in Korea voor de hele marathon.

Hot Summer Marathon Seoul
Parcours Hot Summer Marathon Seoul

Tijdens de eerste ronde van de olifantbaan kom ik mijn vrouw tegen. Ik roep naar haar; Youngsun, doe je best, hou vol, ik ga het snel afmaken en kom ik snel terug om jou te helpen !’  en ren ik weg bij haar. Zij mompelt ; ja goed… ‘ maar ze klinkt een beetje geïrriteerd. Ik denk bij mezelf hoe zwaar het zal zijn voor haar. Vooral omdat ze bijna nooit getraind heeft op een heet tijdstip als dit, dit zal het nog extra zwaar maken voor haar. Maar, ach, niets aan te doen.

Hot Summer Marathon Seoul
Parcours Hot Summer Marathon Seoul

Ik passeer de olifantbaan van 5,4 km in 24:12:15 dit is een goed record, een snelle tijd. Mijn hart bonkt door bijschap. Eindelijk ga ik vandaag mijn beste tijd halen op deze marathon en ik juich van binnen. Tijdens de tweede ronde van de olifantbaan kom ik weer mijn vrouw tegen. Ze ziet er niet zo best uit.

Ik roep naar haar “Youngsun, hoe gaat het met je ?’ Zij: ‘Dwing me niet te praten .’ En ze snelt enigszins naar voren.

‘’Ach lieverd, hou vol!’ roep ik en ik passeer haar.  Mijn hart doet zeer om haar zo te zien. Ik wil haar zo graag helpen door haar last mee te dragen, maar dat kan ik niet. Na de olifantbaan bereik ik de bergpas. Na een ronde door de pas welke in totaal ongeveer 16 km bedraagt, kijk ik op mijn horloge. Het is 1 uur 13 min. Het is zelfs een betere tijd dan ik dacht. Ik voel me relaxt. De resterende afstand is nu ongeveer 26 km ….. als ik de 26 km in 2 uur 17 minuten ren, dan is het mogelijk om mijn pr ruimschoots te verbeteren. Ik bedenk dat dit goed te doen moet zijn.

Hot Summer Marathon Seoul
Bandj HSMS

Na het keerpunt begint weer een lang stuk omhoog de heuvel op. Dit is zwaar. Ik zeg onafgebroken tegen mezelf; rustig blijven rennen, rustig blijven rennen… ik zeg het steeds net of ik mezelf op die manier in trance probeer te brengen. ‘ja, niet stoppen, rustig blijven rennen… nu nog maar 4 rondjes.. daarna ga ik  mijn vrouw helpen. Hoe lang zou ik hebben gerend op de heuvel ? Plotseling zie ik mijn vrouw in de tegen richting.

Ik roep naar haar : “ Youngsun, heb je ergens pijn ? ‘ Ze schudt langzaam haar hoofd heen en weer zonder iets te zeggen. Dit betekent dat ze het ontzettend zwaar heeft. Of je mijn man bent of wat de hel je ook mag zijn, het interesseert me niet, laat me gewoon met rust.. betekent het.  En ik begrijp de gemoedstoestand volledig. Ik roep naar haar “ik zal als een speer teug komen. Blijf gewoon rustig rennen, okee ? “ en ik schiet naar voren met alle kracht die ik maar in me kan vinden.

Hot Summer Marathon Seoul
Parcours Hot Summer Marathon Seoul

Bij het bereiken van het volgende keerpunt komen allerlei gedachten in me op. ‘hoe moet het nou met haar… ik had haar tegen moeten houden om te rennen op de Hot Summer Marathon Seoul, waarom heb ik haar niet omgepraat.. ‘ ik heb ontzettend veel spijt dat ik niet meer moeite genomen heb om haar over te halen een andere makkelijkere marathon te lopen, in plaats van de Hot Summer Marathon Seoul. Hierna neem ik geen drank of fruit meer die onderweg aangereikt wordt, maar ren ik als een bezetene richting mijn vrouw.    Bekenden die ik onderweg tegenkom zeggen ;

Bekende nr. 1 : Hey, doe rustig aan..:  deze maakt zich zorgen om mij, Bekende nr. 2 : zo te zien heb je goed getraind, joh, succes ! ‘ deze moedigt me aan, Bekende nr. 3 : Hey, fighting ! Bekende nr. 4 : hey, ik denk dat je genoeg gerend hebt voor vandaag, laten we maar gaan borrelen…

Hot Summer Marathon Seoul
vrijwilligers

Hoe dan ook, bekenden en onbekenden, iedereen langs de weg en op het parcours moedigt me aan en zegt iets, maar ik denk slechts aan één ding, dat is om zo snel mogelijk terug te komen bij mijn vrouw, daarom ren ik als een gekke. Het begint te regenen. Regen is toch beter dan de hitte van de midzomer. Dit geeft me enigszins geruststelling, denkend aan mijn vrouw. Naarmate de tijd verstrijkt, begint het nog harder te regenen. Hoe lang zou ik nu gerend hebben ? Dat weet ik niet meer. Nu ben ik alleen nog bezig met het zoeken naar mijn vrouw. Omlaag schietend op de helling vang ik in mijn blik de achterkant van mijn vrouw in de verte. Ze heeft het oh zo zwaar…. Ik weet het. Omdat ik weet hoe ze eruit ziet waarneer ze het moeilijk heeft, zakt mijn hart in mijn schoenen. Ik versnel mijn passen, haal haar in en loop naast haar.

Ik : lieverd, je hebt het zwaar hé ? “ mijn stem klinkt snikkend. Ik zeg weer : “lieverd, zullen we stoppen …? “ en ik onderzoek voorzichtig naar haar reactie. Ze zegt niets. Haar blik is gefixeerd op het asfalt en ze kijkt niet eens naar mij.
Op dat ogenblik maak ik een besluit. Als zij de Hot Summer Marathon Seoul wil uitrennen, dan geef ik mijn eigen doel op, ik blijf bij haar om haar naar de finish te helpen.

Ik : “ lieverd, zeg alsjeblieft iets.”, “liefje, vanaf nu ben ik jouw pacer. “ Zij : “ dat hoeft niet, ik zal rustig blijven rennen. Ga maar..”  Ik : “nee, ik wil met jou rennen.. “
Zij : niet doen.. dan voel ik me schuldig, ga alleen.. “ Ik : “Mijn besluit staat al vast. Maak je geen zorgen. We rennen samen rustig en maken het af. “ laten we eerst de tijd uitrekenen.”. Gezien de resterende afstand, de moelijkheidsgraad van het parcours en de snelheid van nu dacht ik dat het in totaal ongeveer 6 uur zou duren.

Ik : “ lieverd, ik denk dat we het in 6 uur zullen halen”. Zij : “het moet binnen de 5 uur..”. Ik : “ het is toch leuk, rennen in de regen.. wanneer was de laatste keer dat we zeiknat geregend zijn… ? “ Zij zegt : “in 2003, tijdens de peninsular crossing.. “   Dat is waar. In 2003 tijdens de schiereiland oversteek ( 311km) kwam de tyfoon “Maemi” en richte een ravage aan in Kangwon provincie. Ik werd doorweekt in de regen als renner en zij werd doorweekt in de regen als bezorgde vrouw van de renner, die overal langs het parcours stond te wachten.

Hot Summer Marathon Seoul
Waterval

Nu praten we over de tijd dat we verkering hadden, lang geleden toen we jong waren en de tijd dat we plezier hadden met de opvoeding van onze kinderen… ook minder leuke en zelfs spijtige gebeurtenissen.. en de moeilijke tijd van onze tweede dochter toen ze de toelatingsexamen deed voor de universiteit… en over onze ouders, onze broer,zusters en over onze niet prettige verre familieleden….en zo lopen we op een rustig tempo met z’n tweeen pratend over koetjes en kalfjes in de regen…. Genietend van onze zware Hot Summer Marathon Seoul, maar mooie tijd samen richting de finish.

Hot Summer Marathon Seoul
Cheerleaders

Over heen en weer rennen van een afstand van 6.4 km doe ik 32 minuten als ik alleen ren, maar nu dat ik samen met mijn vrouw ren, heb ik de benodigde tijd op 1 uur gezet en we rennen op dat tempo. Ik denk terug aan de herfst dag van oktober toen ik haar eerst ontmoette. Toen was ze midden in de twintig, single. Nu is ze moeder van twee kinderen en vrouw van een man…. Ik loop naast haar en kijk naar haar, ze heeft het zo zwaar dat ze niet eens een woord kan zeggen… in de zwaarste marathon die er is, de Hot Summer Marathon Seoul!

Tijdens het rennen van de vierde ronde door de bergpas zei ik tegen haar omdat ze eruit zag dat ze doodging: “Liefje, laten we stoppen. Ik vrees dat je dood gaat, “ Zij : “ nee, zonde om nu te stoppen. Zo meteen na de bocht hebben we nog maar een ronde te gaan.” Ik voel de power van de Korean Ajoema (tante).

Ik : “ oke dan, laten we doorgaan, doodgaan zal toch niet zomaar gebeuren…. “ Tegen de tijd dat we aan de laatste ronde beginnen, blijft het nog steeds regenen en nu valt de regen zelfs met bakken naar beneden,  net of de regen onze tranen wilt wegvegen .

Hot Summer Marathon Seoul
Cheerleaders

Achter ons zijn er nu nog 11 mensen aan het rennen, informeert een medewerker van de organisator. Oh mij, van 1300 deelnemers, sure, er zullen ook uitvallers zijn, maar toch, van die 1300 mensen zijn we de 12e van de laatste. In de 12 jaar van mijn marathon carriere… Ik bedank mijn vrouw dat ik dit interessante record kan bezitten.

Hot Summer Marathon Seoul
Extreem weer Marathon

Mijn vrouw lijkt er een beetje beter uit te zien, waarschijnlijk krijgt ze meer moed gezien dit de laatste ronde is.  Al die vrijwilligers langs de weg moedigen ons aan om vol te houden tot de finish. Rennend naast mijn vrouw en kijken naar haar, geeft me blijschap. Ze zal het zwaar hebben, zonder meer, maar wanneer was de laatste keer dat we alleen met z’n tweeen zes uur lang samen de tijd hebben doorgebracht ? ik denk bij mezelf dat we voortaan vaker samen moeten rennen.

Hot Summer Marathon Seoul
FF Afkoelen

Hoe lang zouden we nog gerend hebben ? Opeens zien we vóór ons een vrouw die eerder wandelt dan rent door haar vermoeidheid. Op dat moment kijken wij allebei in elkaars ogen en blinken de ogen tegelijk. Dit betekent, yes, we gaan haar inhalen ! ondanks de vermoeidheid begint mijn vrouw iets sneller te rennen. En daar…. Eindelijk hebben wij de mevrouw gepasseerd. Nu zullen er 12 mensen zijn die achter ons lopen en proberen te rennen en rennen om ons te passeren.

In de verte verschijnt iets dat op finish line lijkt en dit verdwijnt weer achter de bomen en komt weer in het zicht.

Ik : “liefje, we zijn er bijna”. Zij : “lieverd, dank je.”

Ik : “hoezo dank, geen dank, maar in de komende septembermaand kun je mij supporten tijdens de schiereiland oversteek.: Zij : “ja, natuurlijk. “  Zo, zo, ik heb voor de helft haar toestemming gekregen !

Sinds enige tijd geleden begon ze het niet meer leuk te vinden als ik meedeed aan de wedstrijd die meer bedroeg dan 200 km en ze stemde ertegen. Waarschijnlijk wegens mijn leeftijd en daarmee het gevaar voor mijn gezondheid… maar toch, vond ik het erg jammer. Maar nu dat ik bijna voor de helft haar toestemming binnen heb, ben ik zo blij dat ik kan vliegen.  Daar in de verte is de finish boog zichtbaar. Ik pak de hand van mijn vrouw en kijk in haar ogen.

Hot Summer Marathon Seoul
hand in hand

Ik : “liefje, goed gedaan. Hou van je “ Zij : “dank je, als jij er niet was, zou ik het opgegeven hebben. “ Ik : “nee, je hebt het zelf gedaan, het is allemaal omdat je zo goed getraind hebt. “

Eindelijk finish… de tijd is 6 : 07 : 20

Wij hebben elkaars hand nog steeds vast. Een vrijwilligster zegt tegen mij. “ wat goed voor je, bofferd. “ Ik weet niet wat ze daarmee bedoelt maar… ik ben blij. De 6 uur dat ik met mijn vrouw deelde was mooi, de conversatie die ik met haar had mooi, ik weet zeker dak ik met dezelfde blijschap en liefde altijd van haar zal blijven houden. Ik weet ook zeker dat ik samen met mijn vrouw ook van de marathon zal blijven houden tot ik het niet meer kan.

Cheers.

Volgend jaar lopen we weer samen de Hot Summer Marathon Seoul!

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...