Holland

Herfst in Bloemendaal

Herfst in Bloemendaal 2012

Luister tijdens dit artikel naar Amy Winehouse


yning     

Het is vandaag de elfde van de elfde, op deze dag vieren we Sint Maarten in Nederland. Wij hebben andere plannen omdat het eindelijk eens een beetje zonnig is in Haarlem en dus besluiten we te gaan wandelen in het Middenduin en mooie foto’s te gaan maken van de bomen in herfstkleur. De herfst in Bloemendaal is prachtig dit jaar. Niet ieder jaar kleuren de bomen zo mooi als dit jaar. Hoe komt het?

Er zijn verschillende verklaringen voor, maar Micky heeft gelezen dat het komt door grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De vochtigheid van dit jaar heeft er misschien ook wat mee te maken. Jan vindt dat we een mooie herfst verdienen na een waardeloos voorjaar en zomer, zo heeft ieder z’n eigen ideeën over de herfst in Bloemendaal en Haarlem.

Middenduin deze herfst

We rijden met de auto naar Overveen en wandelen het duingebied in. Het licht lijkt soms betoverend en kleuren komen prachtig tot z’n recht in de stervende natuur.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin op z’n best

De waterhoentjes die we dit voorjaar zagen nestelen zwemmen hier nog steeds vrolijk rond. Blijkbaar blijven deze dieren bij elkaar.  De waterhoentjes denken wellicht het zelfde over ons en inderdaad Jan & Micky zijn ook nog steeds bij elkaar.

Sinds kort hebben we een paddenstoelenboek gekocht om paddenstoelen te gaan determineren. De herfst in Bloemendaal is perfect om op paddenstoelenjacht te gaan en dus hopen we nog wat te eten mee naar huis te nemen.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

Het blijkt al snel dat de meeste paddenstoelen in november verdwenen zijn uit het bos, slechts een enkele paddenstoel vinden we die vaak ook al half verrot is. Tot zover ons paddenstoelen avontuur voor deze herfst in  Bloemendaal.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

We wandelen de hele middag door het bos en de temperatuur is aangenaam in het zonnetje. Tot onze verbazing vinden we toch nog enkele zeldzame paddenstoelen als de Roodvoet Russula en enkele giftige soorten.

Het valt niet mee om paddenstoelen te determineren, er zijn veel dubbelgangers en soorten die op elkaar lijken. Het is dus risicovol om gewoon maar wat te plukken en in de pan te doen.

Voor je het weet lig je op de I.C. van een ziekenhuis bij jou in de buurt. Beter niet eten dus 🙂 Overigens is de Russula beschermd en is eten dus niet echt sociaal, beter maar een doosje champignons kopen in de supermarkt.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

Het Midden duingebied valt onder het toezicht van Staatsbosbeheer en dat is goed te zien, het hele natuurgebied ziet er prachtig uit, vooral op een zonnige dag.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

Je kunt hier heerlijk zitten en in stilte een boek lezen, dankzij internet kun je hier natuurlijk ook je blog updaten. Maar op de één of andere manier denken we daar nooit over na als we aan de wandel zijn en dat is misschien maar goed ook.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

We zijn zo langzamerhand onderweg naar de donkere dagen voor kerst en dus genieten we van het mooie weer. Micky schiet deze middag ongeveer 100 foto’s. Met je digicam is het zo gepiept. Geen rolletjes verwisselen, thank God.

Herfst in Bloemendaal
Middenduin

De zon is rond 16.00 uur verdwenen en dan wordt het fris, het is tijd om naar huis te gaan. We rijden via Bennebroek, Aerdenhout en Vogelenzang terug naar Haarlem. Ook hier is de herfst volop aanwezig.

Onderweg komen we nog een prachtig kasteeltje tegen dat in de najaarszon ligt te stralen.

Deze prachtige  foto willen we je daarom niet onthouden.

 

 

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...