Jeju Island Korea

Guuseum in de Sperwer op Jeju Island Korea

boom     

Luister tijdens het lezen naar Anastacia

In de 17e eeuw voeren regelmatig schepen van de V.O.C. naar het verre oosten om handel te drijven. Zo vertrok de Sperwer van Hendrik Hamel uit Gorcum in 1653 van Batavia naar Japan, het schip kwam in een storm terecht en liep op de klippen voor het Koreaanse eiland Jeju. Zoals je zult begrijpen stond er geen fanfare op de Hollander met zijn bemanning te wachten toen ze aanspoelden, maar ze werden ook niet direct onthoofd. Alle 64 bemanningsleden werden gevangen genomen en op een lange reis naar Seoul meegenomen.

Onderweg naar de replica van de Sperwer op Jeju Island

De sperwer in een waar Thema park te Jeju.

Hierboven een foto van de replica die te bezichtigen is op Jeju island. Uiteindelijk heeft Hamel 13 jaar in gevangenschap geleefd in Korea, Hendrik is met nog 7 bemanningsleden gevlucht naar Japan en huiswaards gekeerd. In Nederland publiceerde hij zijn belevenissen in Korea in boekvorm en dat werd een bestseller, daar nog niemand van Korea en de Joseon dinasty had gehoord in Europa. In Nederland is men Hamel al lang vergeten, maar in Korea is hij beroemd omdat hij de eerste westerling was die Korea in de bekendheid bracht. Het hele verhaal kun je lezen door hier te klikken.

Hierboven de leefruimte voor de matrozen.

De hogere mannen in rang konden zelfs rechtop zitten!

Na Hamel is er eigenlijk geen Nederlander meer in de bekendheid gekomen in Korea, tot in 2002 de wereldbeker voetbal werd gehouden in Korea. Het Koreaans elftal haalde de halve finale onder leiding van Guus Hiddink. Dit vinden de Koreanen zo bijzonder dat ze in de Sperwer een tentoonstellingsruimte voor Hiddink hebben ingericht met een heuse bronzen afbeelding van meneer.

Regelmatig voelt men de behoefte om Hiddink zijn neus aan te raken zoals te zien is hierboven. Hij wordt zeker niet bij de neus genomen!

Een tentoonstelling is natuurlijk niet compleet zonder standbeeld en foto’s. De Koreanen zijn terecht erg trots op de prestatie van 2002.

Hiddink is de nieuwe held na Hamel in Korea. En zelfs nu, in 2011, wordt dit nog regelmatig op tv uitgezonden, zo heb ik zelf mogen bewonderen.

Hierboven Hiddink na het scoren van Zuid Korea. Een eigen standbeeld op Jeju hebben we niet allemaal!

Hieronder een compilatie van het WK 2002 gezien door de ogen van Korea.

* * *     1 vote

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...