Hier kun je gedoopt worden in de Jordaan bij Yardenit Israel
Backpacking,  Israel

Gedoopt worden in de Jordaan

Stel dat je jezelf hebt bekeerd tot het Christendom. Je kunt jezelf dan laten dopen in de kerk om de hoek, maar het is veel spiritueler om gedoopt te worden in de Jordaan.

Waar ga je naartoe?

In Israël is het geloof overal en zo zijn er aan de rivier de Jordaan verschillende plaatsen waar je jezelf kunt laten dopen. Gedoopt worden in de Jordaan is op zich niets bijzonders want Jezus heeft dit 2000 jaar geleden ook al gedaan, en velen kwamen na hem. Christenen willen gedoopt worden in de Jordaan op de plaats waar Jezus werd gedoopt, en dat is uiteraard wel bijzonder. Maar waar werd Jezus dan gedoopt in de Jordaan?

Kafarnaüm:

Kafarnaüm wordt gezien als de woonplaats van Jezus en hier zou hij wonderen hebben verricht en onderwijs hebben gegeven. De Jordaan vindt zijn oorsprong op de Golan Hoogvlakte en de rivier mondt vervolgens uit in het noorden van het meer van Galilea, vlakbij Kafarnaüm.

We hebben daar geen plaats gevonden waar je jezelf kunt laten dopen in de Jordaan, terwijl dit ons toch de meest logische plaats leek voor een doop site.

Bij Kafernaum vind je wel de kerk die gebouwd werd over de rots waarvandaan Jezus zijn discipelen instrueerde om hun netten aan de linkerzijde van de boot te laten zakken en met geweldig resultaat zegt men.

Kerk bij Kafernaum
Broodvermenigvuldigingskerk bij Kafarnaüm

Wij noemden dit de Fish and Chips Kerk!
De Rots waarop Jezus zou hebben gestaan..

Onze reis door Israël bracht ons van Haifa naar Tiberias. Deze stad ligt aan het meer van Galilea en werd vernoemd naar de beroemde Romeinse keizer. Aan de zuidkant van het meer, bij het dorpje Kinneret, ontspringt de rivier de Jordaan weer uit het meer en stroomt zuidwaarts.

Kaartje van het meer van Galilea Yardenit bij Kinneret
Yardenit baptismal site bij Kinneret

Yardenit:

Aangekomen bij Yardenit krijg ik het gevoel dat dit de plaats wel eens zou kunnen zijn waar Jezus werd gedoopt in de Jordaan. Het voelt hier vredig en het is een prachtige plek aan de rivier.

Gedoopt worden in de Jordaan bij Yardenit
Gedoopt worden in de Jordaan bij Yardenit
Marcus 1-9-11
Bijbelse teksten in vele talen geven deze plaats iets bijzonders.
Ook in het Koreaans zijn de teksten te lezen
Deze vertaling is prima leesbaar voor ons..
De Jordaan stroomt prachtig naar het zuiden
In Yardenit is iedereen blij en gelukkig omdat een wens in vervulling gaat..
Mensen gooien met water naar elkaar in witte gewaden
De christenen genieten van het moment, ook al is het water in december
niet warmer dan 15 graden.

Na het koude bad worden er certificaten uitgereikt aan de blije mensen.

Grensplaats:

Volgens de geleerden kwamen mensen uit Jordanië naar deze plaats om door Johannes de doper gedoopt te worden in de Jordaan, maar Kinneret is geen grensplaats en dat doet ons toch twijfelen. Meer naar het zuiden in Palestijns gebied is een soort gelijke plek, maar hier is de rivier zelf de grens met Jordanië.

Dit is echter een heel eind rijden met de auto, en in de tijd dat Jezus leefde moest men wandelen of per ezel reizen. Om deze reden lijkt het ons zeer onwaarschijnlijk dat hij die grote afstand zo even aflegde. Maar goed, dit was natuurlijk wel de tijd dat het wonderen regende in Israël.

Qasr El-Yahud:

Als je met de auto vanuit Jeruzalem naar het oosten rijdt, kom je op de Westbank in Palestina terecht. Vervolgens rij je door de Judea woestijn heen en passeert de oudste stad van de planeet, genaamd “Jericho”. Niet veel later kom je aan bij de natuurlijke grens met Jordanië, en dat is de rivier “de Jordaan”.

Hier bevindt zich de doopsite Qasr el Yahud en volgens velen is dit de plaats waar Jezus werd gedoopt.

Landkaart met gebied van Qasr el Yahud
Links van de rivier bevind je jezelf in Israël, rechts in Jordanië
gedoopt worden in de Jordaan bij de grens met Jordanie. Qasr el Yahud
Qasr el Yahud met uitzicht op Jordanie.

Deze grens is de meest relaxte tussen Israël en Jordanië en aan beide kanten van de grens staan twee soldaten om de boel in de gaten te houden. Ze vervelen zich ontzettend en gaan graag op de foto met toeristen.

grens bij Qasr el Yahud
Twee soldaten houden een oogje in het zeil. Dit is tenslotte de grens met Jordanië
gedoopt worden in de Jordaan bij Qaser el Yahud
Gedoopt worden in de jordaan bij Qasr el Yahud is populair, maar wel eerst checken hoe koud het water is.

Qasr el Yahud lijkt een betrekkelijk nieuwe doop site, maar de historie zegt dat hier tot een jaar of vijftig geleden mensen werden gedoopt. Maar de site werd toen vanuit Israël gesloten nadat Jordanië dit gebied onder controle kreeg. Die tijd is nu voorbij en de mijnen die overal in dit gebied lagen zijn geruimd.

Nu is het een veilig uitstapje vanuit Jeruzalem en het voldoet aan de vereisten van de Christenen. Johannes de doper doopte vooral mensen die de grens overstaken in de rivier en dus zit je hier goed, denken wij.


Yardenit of Qaser el Yahud?

Om je nog eens verder te verdiepen in dit onderwerp is het goed om te weten dat de grens tussen Israël en Jordanië niet altijd dezelfde is geweest, en het dus mogelijk is dat beide plaatsen ooit aan de grens met Jordanië lagen.

Lees een artikel van Nicole Le Fever over dit onderwerp door hier te klikken.

Werd Jezus gedoopt bij Yardenit of bij Qaser el Yahud? Ik geloof dat hij bij Yardenit is gedoopt, maar dat is een kwestie van geloven, geloof ik.

Bekijk de doopsite Qaser el Yahud op YouTube.

Bekijk de doopsite Yardenit op YouTube

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...