Holland,  Short trips

Doel of Saeftinghedok?

Luister tijdens het lezen naar de Part-Time Junkies!

pmist     

Als je op een mooie lentedag niets te doen hebt stap dan eens in je auto en rij naar de Antwerpse haven. Op de linkeroever van de schelde vind je het dorpje Doel. (zie kaart onderaan dit artikel)

Doel was ooit een prachtig plattelandsdorpje aan de oever van de schelde. Mensen die hier woonden hadden hun werk in de haven van Antwerpen en woonplezier achter de veilige scheldedijk omgeven door polders. Het dorp ligt aan de rand met Zeeuws Vlaanderen.

Door schaalvergroting blijft de haven van Antwerpen groeien en Doel is omgeven door industrie. In 1999 besloot men dat het toekomstige Saeftinghedok op de plaats van Doel zou gaan moeten komen. Ondertussen was er al een gigantische kerncentrale gebouwd ten westen van het dorp met maar liefst vier reactors. Ten oosten was ondertussen het Deurganckdok gegraven waar de gigantische containerkranen hoog boven het landschap uitsteken.

De bewoners zijn nooit weggejaagd door de gemeente, maar het woonplezier is natuurlijk compleet verziekt. Om deze reden konden de Doelenaren hun huis vrijwillig verkopen aan de Haven van Antwerpen. Een aantal hebben dat natuurlijk gedaan, maar een kleine groep bewoners is gebleven en ook zijn er veel krakers in de leegstaande huizen getrokken. Hieronder het Hooghuis uit 1614.

Toen ik hier vier jaar geleden voor het eerst kwam, probeerden de overgebleven bewoners het dorp leefbaar te houden door overal fleurige bloembakken te plaatsen. Nu is het dorp praktisch leeg gekomen en de bloemenbakken zie je niet meer. De laatste ondernemer heeft gelukkig nog voldoende aanloop, dit is de kroegbaas die zich in de molen op de dijk heeft gevestigd.

We maakten wat foto’s op en rond het dorp om je een beeld te geven van de malaise.

Een verlaten bushalte naast een dichtgetimmerd huis in Doel

Misschien was dit ooit een prachtig huis, nu is er niets meer behalve graffiti. De tuin komt gewoon weer tot leven als ieder voorjaar.

De kerncentrale toornt hoog boven de daken uit en lijkt zich niets aan te trekken van het stervende dorp.

In Doel kon je ooit de frisse Scheldelucht inademen als je op de dijk liep.

De gemeente heeft nog wel wat tips voor de dorpsbewoners.

Een laatste protest..

Later als de vele mooie herinneringen de plaats van mijn verdriet hebben ingenomen zal ik misschien kunnen verwoorden wat ik nu enkel met tranen kan vertellen.

Er is kaf en er is koren de Heer draagt er zorg voor maar allebei gaan ze verloren. Van wanneer of waarom geen spoor. Het Saeftinghedok is het Doel.

Hoopvol detail is dat het dorpje Ruigoord bij de Amsterdamse haven in een soort gelijke situatie nog steeds weet te overleven, dus misschien zal Doel dit ook kunnen en over +/- 200 jaar z’n 1000 jarig bestaan vieren..

Ruigoord uit de lucht, hier zijn ze ook solidair met Doel!

Lees de hele geschiedenis van Doel door hier te klikken.

 

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...