Cultuur,  Holland,  Opmerkelijk,  Youtube Video's

Amy Winehouse overleden (27)

Lees het originele artikel in de volkskrant


valerie     

Luister naar Amy Winhouse tijdens het lezen van dit artikel

Amy Winehouse (27) dood gevonden

Redactie ? 23/07/11, 18:32
© AFP

De Britse zangeres Amy Winehouse (27) is gisteren dood in haar huis gevonden. Dat heeft de Britse politie bevestigd. Haar dood wordt vooralsnog als onverklaarbaar behandeld.

Na een noodoproep spoedden twee ambulances zich naar het huis van Winehouse, waar ze vijf minuten later arriveerden. Maar de zangeres was toen al overleden.

Verscheidene Engelse media berichten dat Winehouse is overleden aan een overdosis, maar officieel is de doodsoorzaak nog onduidelijk, zeggen woordvoerders van de politie. Er wordt waarschijnlijk vandaag of morgen autopsie op haar lichaam verricht.

Universal
Platenmaatschappij Universal heeft de dood van de soulzangeres inmiddels ook bevestigd. ‘Wij zijn diep bedroefd door het plotselinge verlies van zo’n getalenteerde muzikant en artiest. Onze gebeden gaan uit naar Amy’s familie, vrienden en fans in deze moeilijke tijd’, stelde het bedrijf in een verklaring.

Winehouse kwam de laatste jaren niet alleen om haar zangcarrière in het nieuws. Zij kampte al jaren met alcohol- en drugsverslavingen.

De politie onderzoekt de omstandigheden van haar dood.
Winehouse brak in eigen land in 2003 door en beleefde vier jaar geleden haar grootste internationale succes met het album Back to Black. De plaat leverde haar een Grammy op. Ook de single Rehab werd bekroond met de belangrijkste Amerikaanse popprijs. In totaal won Winehouse vijf Grammy’s.

Problemen
De loopbaan van de soulzangeres werd echter overschaduwd door persoonlijke problemen en misbruik van verdovende middelen. Vorige maand nog werd Winehouse door haar eigen fans uitgejouwd tijdens een concert in Servië omdat zij duidelijk te dronken was om op te treden. Zij onderbrak daarop haar tournee door Europa.

Volgens Gijsbert Kamer, muziekverslaggever van de Volkskrant, was Winehouse ‘het grootste zangtalent van de popmuziek van de afgelopen tien jaar’.

Back to Black, het tweede album van Winehouse, was haar grote doorbraak, maar ook al bij haar eerste album Frank viel haar bijzondere talent op.

Voor Back to Black ging ze de samenwerking aan met producer Mark Ronson aan, en dat bleek een gouden zet. ‘Ze kwam met een nieuwe definitie voor soulmuziek, dat trok ze helemaal naar zich toe.’

Rampzalig interview

Maar ook toen al bleek dat Winehouse ook een andere kant had. Kamer herinnert zich nog een interview dat hij met haar had, toen Back to black in Nederland uitkwam. ‘Het was een rampzalig interview, ze zat er bij als een verschrompeld musje.’ Er waren grote plannen met Winehouse; ze zou optreden op North Sea Jazz, op Pinkpop, maar alles werd afgelast.

Uiteindelijk zou ze nog één keer optreden in Nederland, in de Heineken Music Hall. Geen onverdeeld succes volgens Kamer. ‘Ze liep na elk nummer naar achteren om haar lover een kusje tegeven. Alsof ze wat er achter haar gebeurde belangrijker vond, dan de 5.000 man voor haar.’

Maar toch, als Winehouse dan haar best deed, was het ook écht bijzonder. ‘Beter dan alle Duffy’s en Adèle’s bij elkaar. Je had echt het idee dat er iets bijzonders gebeurde. Ze was eigenlijk een echte performance-artiest, ze wilde heel graag optreden.’

Winehouse heeft volgens Kamer ‘hele volksstammen’ enthousiast gemaakt voor het soort muziek dat zij maakte. ‘Als mensen mij vragen: noem nou eens iets bijzonders op muziekgebied van de afgelopen tien jaar, dan noem ik altijd Amy Winehouse.’

Fans nemen afscheid
Fans hebben vandaag bij het huis van Winehouse in Camden Square in Noord-Londen afscheid genomen van de overleden zangeres. De fans staken kaarsen aan en lieten onder meer bloemen, briefjes en foto’s achter bij de woning. ‘Ik ben zeer, zeer geschokt door haar dood’, zei de 25-jarige Shamini. ‘Ze was zo’n getalenteerde zangeres’.

Vandaag overleed ze, op 27-jarige leeftijd. Net als andere muzikale grootheden als Janis Joplin, Jimi Hendrix en Kurt Cobain.

Was Amy Winehouse de beste zangeres van de eeuw?

Lees verder in de volkskrant door hier te klikken

 

Het kan ook beter! Rehab

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...