Running a Marathon

Amsterdam Mizuno Marathon

Amsterdam Mizuno Marathon 2012

Luister tijdens het lezen naar David Guetta

gof     

Zondag 21 oktober was het dan eindelijk zover, de dag van de Amsterdam Mizuno Marathon.

Wij hadden ingeschreven om met de halve mee te doen. Samen deel nemen aan zo’n evenement leek ons hartstikke leuk. In april besloot Micky al de dam tot dam te gaan lopen en dus spraken we af om samen te gaan trainen.

In het begin betekende dat twee minuutjes rennen en dan weer wandelen en dan weer rennen. Na een paar weken liep ze al een kwartiertje hard en tegen juni konden we samen in de duinen wel een uur rennen. Het werd al snel duidelijk dat Micky veel aanleg heeft voor het rennen.

Vroeger, vertelde ze mij, had ze nooit zin om te sporten op school en honderd meter rennen ging dus echt niet gebeuren. Nu heeft ze zich ingeschreven voor 21 km, een mens kan veranderen dat blijkt.

Amsterdam Mizuno Marathon
Micky met startnummer voor de 1/2 Marathon van Amsterdam

Vanaf juni ging het erg snel vooruit met Micky haar renprestaties en tegen Augustus was ze al zover dat de dam tot dam loop een appeltje, eitje leek te gaan worden. Tijd om de ambities bij te stellen vond ik en dus schreef ik ons in voor de halve van Amsterdam.

Dam tot Damloop werd voltooid in 1u36min, ze liep dus 6 min/km en dat was erg goed, ik was onder de indruk.

Amsterdam Mizuno Marathon
Wachten in de Sporthallen Zuid voor de start

Na de damloop was er weinig tijd voor herstel, we moesten ons snel gaan voorbereiden op Amsterdam. We deden het rustig aan met trainen maar liepen nog wel een duurloop van twee uur als training. Daarna alleen nog maar korte trainingen met tempo wisselingen. Het was zaak om fit aan de start te verschijnen en niet dodelijk vermoeid, dit lukte ons gelukkig.

Op de vrijdag voor Amsterdam  Marathon zag de weersverwachting er heel goed uit en besloten we opnieuw om 6min/km te gaan lopen, dat beviel haar bij de damloop ook prima.

Amsterdam Mizuno Marathon

De temperatuur werd rond de 14 gr C geschat en dat was eigenlijk perfect.  Zondag was de start om 13.30 uur, maar door de enorme drukte konden we pas 28 minuten later starten in startvak “roze”.

Amsterdam Mizuno Marathon
Nog lekker fris voor de start

Bij de start zagen we nog een groepje mariniers die met rugzakken de halve gingen doen, hun strijdplan was twee minuten rennen en een halve minuut rust. In de rugzakken zat 13 kilo bagage en ze liepen op kistjes, indrukwekkend!

Amsterdam Mizuno Marathon
Rennen op kistjes met bagage..jeetje!
Amsterdam Mizuno Marathon
Micky is er ook klaar voor, wel op renschoenen

Eindelijk was het dan zover, de massa kwam in beweging, nooit eerder zo’n enorme drukte meegemaakt bij een start. Dit had Le Champion echt veel beter kunnen regelen door elk startvak een eigen starttijd te geven. Afijn we zijn weg en zigzaggen ons tussen de menigte door om na aardig wat oponthoud de ruimte te vinden die nodig is om lekker te lopen.

Micky oogt lekker fris en loopt als een tierelier de één na de ander voorbij. Ik ben een stuk langer en heb soms moeite om haar te volgen omdat de ruimtes soms te klein zijn voor mij en ik wil natuurlijk iedereen lekker laten lopen. Tot 15 km lopen we fijn samen, drinken regelmatig bij de drinkposten en soms krijgen we fruit.

Amsterdam Mizuno Marathon

We kletsen ook regelmatig over alles wat we onderweg zien, ik zie vooral wie we voorbij rennen, Micky ziet na 15 km vooral dat ze vaak wordt ingehaald?! Vreemd hoe je tijdens de zelfde bezigheid toch in een andere realiteit kunt lopen. Maar we rennen samen richting finish en dat voelt goed. Het is duidelijk dat Micky erg moe raakt na 18 km, een halve marathon blijkt voor haar heel anders dan de damloop.

Ze wordt steeds stiller maar blijft dapper vechten tegen de zwaarder wordende benen. Ik weet dat het beter is haar in deze situatie lekker te laten lopen en laat haar met rust. Na het vondelpark is het nog ruim een kilometer en we zetten nog eens aan en dan komt eindelijk het olympisch stadion in zicht.

Amsterdam Mizuno Marathon
Olympisch stadion Amsterdam

Wat geweldig om hier naar binnen te rennen. We finishen in 2 uur en negen minuten een geweldig resultaat voor een vrouw die net zeven maanden hardloopt. Waarschijnlijk zit het in de familie bij haar, dr zus liep eens een halve marathon na een maand training. Verschil is wel dat zij nooit meer wilde rennen daarna en Micky daar in tegen erg blij is met haar resultaat en alleen maar meer gemotiveerd is geraakt om meer afstanden te lopen. Ik ben ook blij en vermoeid na de 21 km.

Amsterdam Mizuno Marathon
Gefinished!

Dodelijk vermoeid maar voldaan nog even poseren voor de foto!

Amsterdam Mizuno Marathon
Vijf minuten na ons finishen de mariniers, niets te zien van vermoeidheid!

Wij hebben een geweldige dag gehad en gaan tevreden naar huis waar een warm bad wacht en de bank voor de televisie. Nu kijken wie er gewonnen heeft in Amsterdam, we zien Wilson Chebet finishen in 2.05 uur en Michel Butter in 2.09 uur net als wij, alleen liep hij een hele marathon!!

Amsterdam Mizuno Marathon
Michel Butter

 

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...