Running a Marathon

Amsterdam 1/2 Marathon 2011


bittg     

Luister tijdens het lezen naar Nickelback!

Het is zondag 16 Oktober 2011, het is tijd voor de Amsterdam Marathon.

Het is perfect weer voor een heerlijke middag hardlopen. Met 12 graden, een strak blauwe lucht, geen wind, is het weer echt geweldig. Vorig jaar liep ik hier ook toen was het weer vrijwel identiek. Leuk dus om te kijken of ik het net zo goed kan doen als vorig jaar. Het doel is om lekker te lopen, maar het resultaat bepaalt dat mede.

Onderstaand een mooie overzichtsfoto van het olympisch stadion waar de Marathon start en finisht. Ik doe mee aan de halve Marathon en dan start je op de stadionweg, je mag wel finishen in het olympisch stadion.

Om half twee is de start van de 1/2 marathon en ik zorg dat ik een 1/2 uurtje voor die tijd aanwezig ben. Het omkleden vind plaats voor de sporthallen Zuid onder het “genot” van een draaiorgel. Dat doen ze natuurlijk voor de toeristen en de buitenlandse lopers. Het leuke is dat ze wel hele moderne nummers spelen op het orgel, dat maakt het wel weer grappig. Wat erg vreemd was, is dat ik op een gegeven moment The Doors uit het orgel hoorde komen?!

Jim zal zich omdraaien in z’n graf als hij dat wist.. 🙂

Alles is hier geweldig goed geregeld, geen gezeur om je kleding op tijd in te kunnen leveren, binnen een paar minuten was ik verlost van m’n rugzak. Het is wat frisjes zonder jas, dus maar snel een korte warming up doen, ik heb nog 15 minuten de tijd.

Onderweg naar mijn “blauwe” startvak kom ik net uitgerende Marathon lopers tegen. Veel strakke gezichten en soms een glimlach, het is duidelijk dat ze veel pijn in de benen hebben, wat ik maar al te goed herken van mijn Rotterdam avonturen.

Eindelijk het startvak bereikt met nog vijf minuten te gaan tot de start. De sfeer is geweldig en ik verheug me op het rennen.

Het is een hele geruststelling dat er zo veel mensen achter me starten, eindig ik waarschijnlijk niet als laatste! Uiteindelijk klinkt het startschot, de massa komt in beweging en het maken van foto’s is afgelopen. Mijn schema / doel is eigenlijk al jaren het zelfde..proberen om onder de 1.45 uur te lopen, dit lukt nooit maar is wel een leuk doel om aan vast te houden. Ik heb m’n horloge ingesteld om tussen de 4.50 – 5.00 minuten per kilometer te rennen. Nu maar zien of het dit keer misschien wel lukt! We zijn begonnen!

 

Het lopen gaat meteen al heerlijk, dit komt waarschijnlijk door de geweldige temperatuur en de ruime brede wegen waarover je loopt. Ik ben van oorsprong een zuid hollander en zie in het eerste gedeelte niet veel bekende zaken dus wordt ik nooit echt afgeleid. Er is een man van midden veertig bij me komen lopen, hij wil graag een praatje maken en vertelt dat dit zijn eerste 1/2 marathon is, hij doet normaal triathlon. Ik heb daar groot respect voor en vertel hem dat dit dan een eitje voor hem is. Hij is het daar niet mee eens want hij liep nooit meer dan 10 kilometer hard. Uiteindelijk is hij naar 10 kilometer me al ver voorbij, tja tri atleten hebben nu eenmaal een geweldige conditie. Het lopen blijft erg goed gaan hoewel m’n hardslag veel te hoog is. Mijn max is 185 en ik loop na 14 kilometer met een gemiddelde van 175 bpm. Ik weet nu dus al dat ik mijn doel waarschijnlijk niet zal halen. Maar het maakt niet uit, het is nog steeds geweldig om te lopen.

Na 17 kilometer loop ik al behoorlijk gesloopt over de stadhouderskade en daar zie ik nog een achterblijver van de Marathon. De arme man sleept zich voort naar het einde wat hij hopelijk gaat halen. Het is echt aandoenlijk om te zien hoe zwaar hij het heeft. De man is +/- 1 meter 75 en weegt wel 100 kilo zo te zien. Wat een doorzettingsvermogen zeg, geweldig. Dan te bedenken dat ik dit voorjaar Rotterdam vroegtijdig verliet ivm een pijnlijke heup. Sommige mensen weten van geen ophouden.

Ook zie ik een Duitser met een elastiek aan zijn hand, daaraan vast zit een blinde vrouw die zo haar halve marathon rent.. Wat is dit een geweldig gezicht zeg nouja voor mij dan. Het is inderdaad waar, als je wilskracht hebt kan alles!

Bij mij is de wilskracht volop aanwezig, maar het gaat gewoon niet meer na 19 kilometer, m’n hartslag zit tegen de 180 en dat is zo’n beetje max en ik moet gewoon even rusten. Ik wandel een minuutje en ren de halve marathon uit. In de laatste 5 kilometer verlies ik 5 minuten en eindig uiteindelijk met 1:49:55. Meer dood dan levend besluit ik in het olympisch stadion om even op het gras te gaan liggen om bij te komen. Ik ben toch heel blij met deze prestatie die de beste voor mij dit jaar is.

Om wat aan de hartslag te doen zal ik waarschijnlijk meer lange duurlopen moeten gaan doen. Maar ik weet het niet echt zeker, wie het weet mag het zeggen. Misschien ben ik gewoon te veeleisend voor mezelf, dit is een goede prestatie en bovenal met heel veel plezier gelopen. Dat is waar het uiteindelijk om gaat nietwaar?!

Wat leuk om te zien, ik ben niet de enige die na de finish het gras opzoekt. Het olympisch stadion is een geweldige plek om te finishen. Als er een marathon is die ik zeker volgend jaar weer ga lopen is het deze. Ik heb veel inspiratie opgedaan.

Net na de finish zie je nog veel pijnlijke gezichten, veel mensen zitten aardig stuk, zoals het hoort. 🙂

Uiteindelijk zie je toch weer snel blije gezichten. Het zou leuk zijn als ze voor deze dag het vuurtje daarboven nog eens zouden opstoken, maar dat zal er wel nooit meer inzitten.

Zelfs ik kan weer lachen na tien minuten. Gelukkig vind ik iemand die een foto van me wil maken.

Nu nog allemaal even rekken en dan naar huis!

* * * *   1 vote

Hieronder de statistieken volgens Garmin, De Amsterdammers noteerden 1:49:55 als mijn eindtijd.

Ik ben Jan en ik woon samen met Micky in Vogelenzang. Deze website gaat over de zaken die ons bezig houden in het leven zoals wonen, reizen, eten, natuur, opmerkelijke artikelen, youtube videos en sport. We houden werk gescheiden van prive, dus geen werk gerelateerde artikelen op deze website. Veel plezier en plaats gerust feedback onder de artikelen. Jan & Micky

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading Facebook Comments ...